Як правильно організувати зберігання товарів на продуктовому складі?
Продуктовий склад - спеціально обладнане приміщення, призначене для зберігання продуктів харчування. Основні функції - приймання, зберігання, сортування, комплектація замовлень, відвантаження, контроль якості, ведення складського обліку.
Ефективна організація зберігання продукції на продовольчому складі - запорука його успішної роботи, забезпечення збереження продуктів, оптимізації складських процесів та зниження втрат. Для зручного розміщення продукції використовують стелажі для магазину від виробника з полицями та ящиками.
Організація зберігання продукції в продуктовому складі: що потрібно знати?
Основні вимоги:
- Забезпечення збереження продукції
Важливо створити відповідні умови зберігання: необхідні параметри температури, вологості, освітлення, вентиляції, режиму зберігання (наприклад, для швидкопсувних товарів).
Розміщувати товари з урахуванням їхньої крихкості, використовувати пакувальні матеріали, забезпечити захист від розкрадань, несанкціонованого доступу, пожеж, аварій.
- Ефективне використання складського простору
Розміщують продукцію з урахуванням частоти використання, вантажопідйомності, габаритів, використовують різні системи зберігання (стелажі, піддони, контейнери, полиці, ящики).
Також застосовують багаторівневі конструкції для раціонального використання вертикального простору.
- Зручність обліку та контролю: система маркування, складська система обліку, інвентаризація (регулярна перевірка наявності та стану продукції).
- Дотримання норм та вимог: санітарні норми, пожежна безпека, охорона праці, ветеринарний контроль (для зберігання продукції тваринного походження).
Для зберігання різнотипної продукції слід використовувати поличкові стелажі на замовлення, вони представлені в асортименті та відрізняються розмірами, дизайном, матеріалами виготовлення.
Особливості зберігання різних груп товарів
Основні групи:
- продукти харчування: вимагають особливих умов зберігання (температура, вологість, вентиляція), дотримання термінів придатності, маркування та товарного сусідства;
- овочі та фрукти: зберігання у вентильованих приміщеннях із регульованим температурним режимом, сортування за ступенем зрілості;
- бакалія: зберігання в сухих, прохолодних приміщеннях, захист від комах та гризунів;
- заморожені продукти: зберігання за низьких температур у морозильних камерах, дотримання термінів;
- алкогольні напої: зберігання в прохолодних, темних приміщеннях, дотримання умов для різних видів напоїв.
Продуктовий склад може бути оптовим, роздрібним, розподільчим, спеціалізованим. Ефективна організація зберігання продукції дає змогу скоротити втрати, оптимізувати складські процеси (прискорити приймання, відвантаження, інвентаризацію), знизити складські витрати, зберегти споживчі властивості товарів, підвищити продуктивність праці.